В загальному:
це просто пережиток процесу становлення організації?
як на мене, то це справді пережиток 90-х початку 2000-х років. Вже давно всі мають можливість мати не тільки однакові шорти і сорочки, але й інші елементи однострою - наприклад штуци, які ще 5-7 років тому були дуже екзотичним елементом одностроїв. Якщо колись терпіли різнокольорові штуци окремих куренів, то тепер не має потреби - і коричневих, і зелених штуц більш ніж достаньо.
Конкретно по прикладах:
малинові беретки у Данилок
правильник ч.1 "Беретка одної барви, вибраної куренем чи самостійним гуртком. Замість береток, курінь може вибрати носити капелюхи." (це стосується і УПЮ, і УСП). Таким чином:
1. Курінь чи самостійний гурток самостійно вибирає що йому носити - беретку чи капелюх.
2. Беретка може бути будь-якої барви, яка вибрана куренем.
3. Всі інші накриття голови поза береткою і капелюхом не відповідають правильнику.
натівські штани замість шортів у Орликів
Опис деяких елементів одностроїв - в першу чергу, як на мене, це стосується шортів і штанів, вже давно неактуальний. Наприклад, мені цікаво хто в сучасному Пласті захотів б носити шорти, які закінчуються 7,5 см від коліна (що за шорти можна уявити, якщо подивитись пластові фото 70-х років, або ЧС з футболу в тих самих роках- тоді такі були модні). Це ж стосується штанів. Тому особисто я виступаю за носіння таки натівських штанів до однострою (НЕ камуфляжних, а зеленого кольору, який дуже близький до кольору однострою), хоча це, мяко кажучи, не відповідає правильнику. Але в будь-якому випадку, коли дозволяє погода, носити треба шорти і штуци, чого, наскільки мені відомо, в Орликів не практикується...
пластовий капелюх. До нього є якісь вимоги? Хто його може носити?
В правильнику згадується тільки скаутських капелюх - не зустрів жодних чітких вимог і описів того, як має виглядати цей скаутський капелюх (крім " зеленої барви 732 із шнурочком попід бороду"). Носити капелюхи можуть УПЮ, УСП і УПС, якщо курені вибрали саме капелюх як курінне накриття голови.
І тепер відповідь, яку я обіцяв раніше:
При першому зауваженні свою штучку під Острогою зняв, бо ми маємо плекати одність, а якщо є якісь чвари через нашивку, то я її краще знімлю. Цікаво чи будуть лицарі з числа володарів пір'їн (цікаво якого саме птаха), чи хвостів (про них історію чув), які теж знімлють ці штуки з своїх капелюхів
По штучці під Острогою в ОЗО:
Члени з'єднань УСП й УПС носять відзнаки схвалені їх з'єднаннями /куренями, самостійними гуртками/ і затверджені Головною Пластовою Булавою. Місце ношення: правий рукав, пів інча - 13 мм від плеч
яку відзнаку куреня затвердила ГПБ - Острогу чи Острогу зі штучкою?
По капелюхах з різними штучками (піря в ЛЧ і СМ, плетені "штучки" в ВБ і V, хвости у V):
1. Курінь сам вибирає накриття голови (капелюх чи беретка).
2. Ні чіткого опису беретки, ні чіткого опису капелюха (крім барви і шнурочка під бороду) немає.
Таким чином курінь самостійно визначає що і як йому носити на голові - важливо, щоб так робив весь курінь і щоб це не суперечило правильнику (тобто 1. або беретка, або капелюх (не пілотка, не зюйд-вестка і т.д.); 2. капелюх має бути зеленого кольору (не чорний, не синій і т.д.).
а тепер питання: є підстави вимагати в Вовкулаків зняти хвости з капелюхів, якщо а) капелюх зелений і з шнурочком під бороду; б) весь курінь використовує однакові елементи?
Ваше право на власну думку не зобов'язує мене слухати нісенітниці....